top of page

Acné: hoe ontstaat het?

Acné is een aandoening van de huid waarbij ontstekingen van de talgklieren, al of niet in combinatie met comedonen en littekens optreedt. De meeste acné komt voor tijdens de pubertijd maar in de salon merken we dat dit ook vaker en meer voorkomt na de fameuze pubertijd.

Acné heeft verschillende oorzaken. Meestal begint het in de pubertijd wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Maar in de salon komen we meer en meer 30+ tegen die last hebben van acné.

Klanten die nooit last hebben gehad en nu opeens op volwassen leeftijd ermee geconfronteerd worden.

Acné kan veroorzaakt worden door inwendige maar ook uitwendige factoren!

Een paar voorbeelden van uitwendige oorzaken van acné zijn:

  • Hoe verzorg je je huid?

Heb je minerale oliën in je producten zitten als ingrediënt want deze sluiten de huid af. Er kan niets in je huid, maar ook niets meer uit.

Niet wenselijk als je erbij stil staat dat je huid een groot uitscheidingsorgaan is. Wanneer ze wordt afgesloten krijg je net meer last van comedonen (zwarte punten) en acné.

Dit geld uiteraard ook voor je make-up die je gebruikt en of je al dan niet elke ochtend en elke avond je huid reinigt.

  • Krab, peuter en knijp je veel aan je huid ?​​

Bij het maken van een wonde komen bacteriën in je huid. Een reactie hierop is een ontsteking maken ter bescherming. Doe je dit in een periode van stress of zenuwachtigheid ? 

  • Druk

Door bijvoorbeeld een sjaal of, het alomtegenwoordige mobiel aan je oor? Of slaap je vaak op dezelfde kant van je gelaat? Leun je vaak met je gelaat in je hand ?

Een paar voorbeelden van inwendige factoren:

  • Hormonen:

Hormonen hebben een directe invloed op de huid. Wanneer er een verhoogde productie van testosteron of een verschuiving in hormoonhuishouding gebeurt, zoals bijvoorbeeld de menopauze of menstruatie periode, geeft dit een onbalans in de talgproductie.

  • Medicijnen:

Bij verschillende medicijnen is het ontstaan van acné een bijwerking. Lees hiervoor de bijsluiter 

  • Stress:

Wanneer we in een periode zitten waar veel stress is produceert je lichaam meer adrenaline. Dit heeft een invloed op de andere hormoonstelsels. Deze worden uit balans gebracht waardoor het lichaam gaat reageren, ook de huid.

  • Voeding:

Volgens de reguliere geneeskunde is er nog steeds geen verband tussen voeding en acné. Wat wel is aangetoond is dat er bepaalde landen zijn die niet de Westerse voedingsgewoontes hanteren. In deze landen komt zelden of nooit acné voor.

Probeer suiker, zuivel en verzadigde vetten uit je voeding te bannen en kijk hoe je hierop reageert.

Wat doen we hiermee?

Zoals je al hebt kunnen lezen heeft Acné een oorzaak zowel inwendig als uitwendig. Het heeft daarom geen zin om dit enkel uitwendig te behandelen met producten. Dat is dweilen met de kraan open!

Als je een lek hebt in je kelder heb je ook twee keuzes. Of je laat het lek herstellen door een vakman en ruimt dan het water op. Of je ruimt het water op en kijkt even wat het de komende tijd gaat doen, wetende dat je na een paar uur weer je kelder bent aan het op-soppen.

Mijn boerenverstand kiest toch voor optie één ;-)

Op deze manier werken we ook in de salon. We gaan niet alleen je huid behandelen met de juiste producten uitwendig, maar ook inwendig gaan wij hier op werken. We gaan met de ''traitement terrain'' van S.P.A.-aromatherapie eerst balans brengen in het systeem (het lek repareren) om daarna al de ''restjes'' aan te pakken.

Enkel op deze manier kunnen we samen werken om het probleem op lange termijn op te lossen.

bottom of page